Není kafe jako kafe. Jak se v tom všem vyznat?

Není kafe jako kafe. Jak se v tom všem vyznat?
Dáte si flat white, aeropress, americano, V60 drip nebo affogato? Že nevíte, jakým jazykem na vás teď mluvím? Nebojte, nejste sami. Čím dál tím častěji se setkávám s lidmi, co po důkladném prozkoumání nabídky v kavárně rezignují a nakonec z nich vypadne jen zoufalé prostě kafe. Tímhle slovním spojením se však nevědomky dotknou baristova ega, které zapříčiní pohrdavý pohled, nebo několikaminutovou přednášku, ze které nakonec odchází nespokojené obě strany. Je vám tahle situace povědomá? Tak to jste tu správně.
Za poslední dobu se u nás objevilo nespočet kaváren nabízejících speciality coffee, za což jsem moc ráda, ale kávovým jazykem mluví stále jen hrstka lidí. Tu většinou poznáte na první pohled; tetování, plnovous, kostkované košile a skrvny od kafe mluví za vše.
Já plnovous sice nemám a kostkované košile nenosím, ale moje vášeň i práce v kavárně mě naučily mluvit tímhle prazvláštním jazykem, jehož základy vás dnes chci naučit. Jsem si jistá, že následují text vám otevře dveře jak k baristovu srdíčku, tak do toho nádherného, provoněného kávového světa.
káva příprava pojmy kavárna praha
Jaká je cesta kávy?
Cesta kávy je opravdu dlouhá a jediné zrnko projde rukama mnoha lidí. Od té doby, co jsem se začala o tenhle elixír síly zajímat podrobněji, nikdy bych si nestěžovala na jeho cenu. Jen si zkuste představit, kolik farmářů, dovozců, pražičů, ochutnávačů a baristů pracuje na tom, aby právě vás šálek kávy byl perfektní. Těch šedesát korun za to stojí, nemyslíte?
káva příprava pojmy kavárna praha
Sophiina volba
Když už se vám tedy do rukou dostane ten krásně voňavý balíček, nastává čas volby. Existuje mnoho způsobů, jak si upražená zrnka připravit, a je jen na vás, na co budete mít zrovna chuť.
První možností, kterou mám nejradši, je káva filtrovaná. Zrnka pomelete na určitou hrubost, nasypete do filtru a zlíváte je horkou vodou. Samozřejmě hraje roli spousta faktorů, aby byla káva co nejlepší, ale tím vás tady nebudu zatěžovat. Od čeho jsou přeci baristé, že? Způsobů, jak filtr připravit, je hned několik. 
káva příprava pojmy kavárna praha
A právě tady se setkáme s těmi zvláštními slovy jako Aeropress, Chemex, V60 či Kalita. Všechno to jsou jen názvy náčiní, které při přípravě nápoje používáme. Na následujících obrázcích najdete pár návodů a pokud vás zajímají podrobnosti, určitě se podívejte na stránku Piccolo neexistuje!
káva příprava pojmy kavárna praha

 

Stačí zmáčknout tlačítko, ne?
Další, troufnu si říci nejčastější, metoda, jak připravit kávu, je pomocí velkých espresso strojů. 
Z pohledu nezaujatého civilisty se může zdát, že k přípravě espressa stačí zmáčknout tlačítko a dokonalý nakopávač je na světě, ale pravda je jinde. Na dokonalé espresso jsou kladeny vyšší nároky než na modelky a jeho přípravě předchází mnoho práce.
Dobrý barista musí umět perfektně nastavit mlýnek (což dělá i několikrát za den), vychytat čas, po který bude voda skrz namletou kávu protékat, a samozřejmě musí umět zacházet se samotným strojem. Baristé by pak měli být i dobří psychologové, zvládat stresové situace, rychle reagovat, počítat… ale o tom vám povím třeba jindy.
káva příprava pojmy kavárna praha
Kávová matematika
Tak a teď se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Jak se v tom všem vlastně vyznat? 
Představte si všechny názvy kávových nápojů jako takovou matematiku. Ale o dost příjemnější, nebojte. Pokud si v kavárně objednáte vaše oblíbené cappuccino nebo latte, barista VŽDY nejprve připraví dokonalé espresso. Právě tenhle malinkatý shot kávy je totiž základním kamenem všech dalších nápojů. Dále se liší jen v kombinaci a množství přísad, kterými je doplníme.
káva příprava pojmy kavárna praha
Jak vidíte na obrázku, například kombinací espressa a mléčné pěny vznikne macchiato. Espresso, mléko a mléčná pěna nám vykouzlí cappuccino. Když přidáme navíc ještě čokoládu, máme moccacino.
káva příprava pojmy kavárna praha
Českého turka v Turecku neznají
Když mluvíme o přípravě kávy, určitě vám v hlavě naskočí slavný český turek. Schválně píši český, neboť tuhle variantu, kdy zalijeme mletou kávu vroucí vodou, nezná v Turecku skoro nikdo. Tahle lógrová pochoutka je ryze česká (a slovenská) specialitka. 
Z Turecka však pochází další zajímavá metoda, kdy se do nahřáté džezvy nasypou jemně umletá zrna, zalijí vodou a nechají rychle projít varem. Jakmile nápoj vykypí do okraje konvičky, sejme se z ohně a nalévá se do šálků. Někdy se džezva zahřívá i na rozžhaveném písku, který celému rituálu dodává nepopsatelné kouzlo. O mé první zkušenosti s dževvou jsem vám nedávno psala tady.
káva příprava pojmy kavárna praha
Já + káva = VSL
A z jaké pozice vás tady vlastně poučuji?
malé já začalo pít kávu (pokud to tak lze nazývat) už někdy kolem čtvrté třídy základní školy. Tehdy jsme měli vedle učebny magický automat na horkou čokoládu, který měl až podezřele mnoho tlačítek neobsazená volba. Jak jsem později zjistila, právě pod těmito matoucími názvy se skrývalo ono kofeinové potěšení. V kabinetě třídní učitelky jsem objevila dešifrovací papír a od té doby jsem si potají začala kupovat cappuccino.
 
Druhá etapa přišla, když jsem objevila řetězce jako Starbucks a Costa Coffee. Utratila jsem tam tisíce, než jsem konečně jednoho nádherného dne ochutnala výběrovou kávu. Kávový svět mě tehdy pohltil v celé své kráse; stylové kavárny, latte art, rozmanité chutě i vůně a samozřejmě i potetovaní baristé.
Našla jsem si práci v kavárně, pak jsem se dostala do skvělé party stojící za La Bohéme Café, kterou jsem nakonec musela kvůli škole opustit. Momentálně sice v kavárnách pracuji takřka pořád, ale jen jako zákazník schovávající se za obrazovkou počítače.
Kávový fašismus
 
Tenhle článek jsem vám chtěla sepsat už pěkně dlouho, ale pořád jsem něvěděla, jak ho uchopit. Kázat a poučovat, jak to mají někteří baristi ve zvyku, to je celkem snadné, ale absolutně k ničemu. Krásně to vystihuje tohle krátké video.
Chtěla jsem vám ukázat, jak je tenhle provoněný svět rozmanitý a že už dávno neplatí, že káva bez cukru je hořká či dokonce nepitelná. Zkuste zapomenout na předsudky a ochutnejte někdy kávu filtrovanou. Hledejte v ní tóny borůvek, karamelu, ovoce či čokolády. Budete mile překvapeni, věřte mi.
A co vy, pijete kávu? Jaký je váš příběh? Kterou kavárnu máte nejradši?
Mějte se krásně,
Veronika
Zdroje obrázků: originalcoffee.cz, piccoloneexistuje.cz, Pinterest

28 Komentáře

  1. 7.9.2016 / 7:11

    Moc hezky pojatý článek! Mně kávový svět definitivně pohltil s tím, jak jsem se přestěhovala do Brna. V takovém městě je prostě tolik míst, kde si můžeš dát kvalitní kávu, a pořád nová a nová přibývají a já ještě nemám zdaleka všechno prochozené. K filtrům jsem si cestu ještě nenašla, možná je načase to prubnout 🙂

    • 7.9.2016 / 16:18

      Dazz, s tím, že je v Brně spousta skvělých kaváren, musím jenom souhlasit! Moc ráda mám třeba kavárničku V melounovém cukru:) A filtrům dej určitě šanci, zamiluješ se!:))

  2. 7.9.2016 / 9:36

    Ten článek je naprosto kouzelný! ♥ Opravdu jsem někdy trošku mimo ze všech těch názvů, které existují a nakonec skončím vždy u klasiky, kterou si dávám pořád. Nejvíc mě ale mrzí asi to, že kvůli své alergii na laktózu mám jen omezený výběr kaváren, protože ne všude nabízejí bezlaktózovou nebo sojovou verzi. 🙁
    Díky tomuto článku jsem se opravdu dozvěděla spoustu zajímavých informací a možná se začnu zajímat víc o to co piju. 🙂

    http://www.enthusias-ter.blogspot.cz

    • 7.9.2016 / 16:21

      Sojová a všechna další ''mléka'' jsou dost problém… V baristickém světě jsou dost opovrhována, protože v nich chuť kávy naprosto zanikne. Z toho důvodu je v dobrých kavárnách tak často nenajdeš… Tvá alergie ale může být dobrý důvod, proč vyzkoušet kávu filtrovanou, co ty na to?:))

    • 15.9.2016 / 7:25

      No jelikož se v tom určitě dost vyznáš, tak ti budu věřit a rozhodně to někdy v kavárně vyzkouším. 🙂

  3. 7.9.2016 / 12:29

    Já jsem dřív kávu pila opravdu hodně, jednou jsem to pak přehnala zažila jsem kofeinový šok. Lahůdka. Od té doby si dávám sakra pozor. Nějaký čas jsem kafe nepila vůbec, teď si hodně vybírám, když si ho mám dát – ráno si sice doma udělám takové to rozpustné, ale to za kafe nepovažuji. Prostě je to něco, co si dám, když nemám doma dobrý čaj, nebo mám chuť na něco s mlékem. Do kaváren jako je Cross Cafe apod. pak ani nechodím a když už, stejně si tam dávám čaj, protože mi přijde, že to jejich kafe za 90 korun je stejné jako to, co si dělám ráno.
    S kamarádkami ale chodíme do různých podniků, kde dělají skvělou kávu! V jendom takovém mají na zdi velký plakátek, kde je přesně nakreslené, co v které kávě je. Chodím tam strašně ráda, vždy se servírky ptám které má ráda ona, co by mi doporučila k ke koláči apod. A ona mi pak ukazuje na tom obrázku co do kafe barista dá, jak bude velké. Je to skvělé a přiznám se že kafe pak opravdu chutná tak, jak má. Jako káva. Ne jako mléko, jako cukr nebo jako oříšky (ať žije přidané aroma v prášku, za které se dá připlatit).
    Určitě nejsem takový znalec, jako ty. Ale na dobrou kávu si prostě ráda počkám a pak si ji vychutnám.

    • 7.9.2016 / 16:25

      Péťo, proti překofeinování je skvělý pomocník obyčejný banán – baristův nejlepší kamarád:) Jak sama píšeš, rozpustná káva se za kávu považovat nedá, ale také po ní občas v naprosté nouzi, většinou v přírodě, sáhnu:) Jiná věc jsou pak řetězce, kdy za nakvalitní kávu zaplatíš skoro dvojnásobek, co za výběrovou v dobrých espresso barech, což mi přijde postavené na hlavu:) Do těchto podniků je dobré chodit na všechny jiné drinky a nenazývat je kávou:))

  4. 7.9.2016 / 17:20

    Tak teď si připadám jako totální laik… I když faktem je, že o svém laictvím vím hodně dlouho, ale vždycky se mi líbila představa vysedávání po kavárnách, s notebookem, a do něj psát povídky (nebo něco do školy, když to bude nezbytně nutné). Faktem je, že v tom maloměstě, ze kterého pocházím, nikdy nebyla žádná pořádná kavárna, takže jsem si léta vystačila jenom s pouhým 3 v 1, i když vím, že to kolem kávy jenom letělo.
    Ale asi před měsícem jsem se nějak pokoušela uvařit si pořádnou kávu. Hlavně protože si naši začali dělat skutečnou kávu a pořídili si chemex. Párkrát jsem si v něm chtěla udělat kávu, ale nějak se mi to nedařilo. Nedokázala jsem odhadnout správný poměr kávy a vody… Takže k pořádné kávě jsem se dostala jenom, když mi ji někdo připravil anebo přes bráchův espressovač. A kupodivu až teď jsem se dozvěděla, co všechno je vlastně součástí cappucina a že se do toho dává nějak i horká čokoláda. Wow.
    Ale co, třeba s novou školou začnu chodit po kavárnách…
    Story by NikaV

  5. 7.9.2016 / 17:45

    Filtrovanou kávu jsem si moc zamilovala, nejradši mám variantu V60 a Chemex. Tady na severu Čech není takový výběr kaváren, ale naštěstí má jednu oblíbenou Lagarto Deli.Navštívila jsem pár kaváren i v Praze a dostala mě EMA a Kavárna co hledá jméno.Snažím se kupovat samozřejmě jen výběrovou kávu a doma si ji pak připravuji na způsob Hario V60.

  6. 8.9.2016 / 14:55

    Ahoj Veru! 🙂 Díky za článek! Mám k němu dva komentáře: 1) Moji rodiče jsou velcí milovníci kávy, hodně se vyznají, připravují ji doma na různé způsoby, na dovolených vyplňují ankety "Nejlepší káva" a "Nejlepší kavárna" 😀 atd. Velkým překvapením pro ně bylo, když si při přestupu na letišti v Istanbulu objednali kávu a barista jim podal dva šálky "turka" a s úsměvem dodal "Turkish coffee". Mamka z toho byla úplně paf, protože to byl opravdický "český" turek s lógrem a protože si přesně až do té doby myslela, že je to český výmysl… To jen tak pro info a možná pro zasmání 🙂 2) Kam podle tebe prosím tě patří cortado? Já to nikdy nevím. 😀 Kde by tak bylo v tom grafu? Je to jako menší capuccino? Díky předem! 🙂

    • 8.9.2016 / 15:09

      Když jsem byla v Paříži, na škole jsem se seznámila s několika Turky a ti mi říkali, že tradičního českého turka vůbec neznají:) A cortado je něco mezi espressem macchiatem a cappuccinem:)

  7. 8.9.2016 / 16:14

    Super přínosný článek. A taky krásný tématický obrázky. Já jsem spíš "čajoholic", ale dobrou kávu si dám taky ráda. Doma používám mocca konvičku a jsem spokojená. Je to vždy takový rituál:)

  8. 10.9.2016 / 6:40

    Krásný článek. Bez mučeni se přiznávám, že jsem kávový barbar milující českého turka. Bez cukru i mléka 🙂

  9. 16.9.2016 / 8:17

    Já se teda řadím asi do té skupiny lid, kteří skončí při objednávání u obyčejného "kávu prosím". Ještě do nedávna jsem pila spíše mlíko s kávou a cukrem, takže mi vyhovovalo Latté. Mlíko jsem ale pít přestala a teď vůbec netuším, co bych si měla objednat. Jsem ráda, že jsem na tenhle článek narazila, protože teď má aspoň trošku představu, jakou kávu bych si v kavárně chtěla dát.

  10. 1.10.2016 / 16:20

    Já tedy kávu nepiju, ale děkuji, žes mě provedla kávovým světem :).
    Od téhle chvíle si tohohle nápoje vážím víc, když vím, kolik je za takovým šálkem kávy práce :).
    gingerjannie.blogspot.cz

  11. 1.10.2016 / 16:33

    Tak tenhle článek je skvělý. Já sama mám kávu velmi ráda, i když jsem ještě mnoho druhů nevyzkoušela a určitě si nemyslím, že jsem nějaký znalec kafe. Nejvíc oceňuji obrázek ukazující přísady, a co tvoří – tedy to mléko, kafe, mléčná pěna, čokoláda a co tvoří dohromady. Takový obrázek by se hodil v každé kavárně, protože v tom mají lidi mnohdy velký zmatek.

  12. 1.10.2016 / 18:34

    Prima článek! Nejvíc mám ráda espresso macchiato, ale musí v něm být opravdu jenom pěna, ne tekuté mléko 🙂 Vždycky to baristovi hlásím a setkávám se se dvěma reakcemi: 1. "samozřejmě, jinak to ani neděláme" 2. naprosto nechápavá, případně "to ale nejde". Tak nevím, měli by se mezi sebou ti baristé domluvit 🙂 http://blog.rachelbicova.cz/

  13. 1.11.2016 / 20:22

    Tak článek si teda pojala naprosto skvěle. Já se právě teď nacházím v té tvojí části, kdy jsem poprvé (podruhé, potřetí) ochutnala pořádnou filtrovanou kávu. Nebo doma mleté zrna. Pf. Už žádný Starbucks. Ještěže jsem na škole v Praze a jsou tu všechny ty skvělé kavárny. Ne, že bych jich teda prošla tolik (takže jestli mi chceš dát nějaký super typ, nebráním se), ale Kavárna co hledá jméno zatím vede na plný čáře. 🙂
    Nikol (www.readeatandlive.blogspot.cz)

  14. 21.3.2017 / 13:42

    Takový článek jsem přesně hledala a děkuji moc za něj. Konečně trochu chytřejší 🙂

  15. 7.8.2017 / 12:44

    Krásný článek. Konečně vím, jak ten svůj aeropress použít 😀

  16. 9.8.2017 / 10:55

    Nejhorší je, když přijdete do kavárny a na přání Espresso doppio se vás obsluha snaží přesvědčit, že vlastně chcete Americano.
    Děkuji pěkně …

  17. 9.8.2017 / 12:35

    Krásně sepsané 🙂
    Dnes je to potřeba, protože kávová scéna je čím dál obsáhlejší a zajímavější a někdy je opravdu těžké s v tom vyznat. Je super, že jsi to takto pro ostatní sepsala a přitom víš, o čem mluvíš 🙂
    Šikovná!
    B.

  18. 9.8.2017 / 15:11

    Já jsem začala pít kávu jako takovou někdy ve druhé třídě na základce, samozřejmě hodně naředěnou mlékem, aby nebyla tak silná. Moje máma si vždy potrpěla na výběrovou kvalitu kávy a pamatuju, že tenkrát se ještě opravdu kvalitní kafe nedalo sehnat tak snadno. Ani teď někupujeme domů kafe ze supermarketu, ale bereme ze speciálních obchodů normálně zrnkové, máme na to doma i takovou velikou mašinu, u níž ani já a ani mamka netušíme, na co je polovina čudlíků, umíme ovládat jen ty nejzákladnější funkce :D. Do Starbucks chodím jen občas na frapuccino, ale kávou bych to rozhodně nenazvala, spíš něco jako sladký dezert :D. Jinak když chodím do kaváren, tak jelikož mám nejraději moccacino, cappuccino, i latte a někdy se fakt nemůžu rozhodnout, tak prostě řeknu servírce že mám ráda tyhle tři věci a ať mě překvapí a donese mi něco podle sebe :D.

    marbets.wordpress.com

    • 10.8.2017 / 8:51

      Marbet, tak to ti opravdu závidím, že je u Vás doma výběrová káva na denním pořádku:) V mé rodině se stále opěvuje ta instantí a ať se snažím sebevíc, už to asi nikdy nezměním:D A tvůj styl objednávání se mi fakt líbí!

Napsat komentář:

Accessibility Toolbar


Copak hledáte?