Jak číst etikety na potravinách?

Jak číst etikety na potravinách?

Jak poznat kvalitní potraviny od předražených výrobků plných náhražek a přidaných látek? Na co byste se měli při čtení obalů zaměřit a jak odhalit marketingové triky mající za cíl vytáhnout z nás co nejvíc peněz?

V obsáhlém článku o výživě jsem vám povídala o tom, že základem pro hubnutí a zdravý život je vyvážený poměr živin ve stravě a správně nastavený kalorický příjem. S tím pak samozřejmě úzce souvisí i výběr potravin a jejich kvalita. Bohužel není všechno zlato, co se třpytí, a tak spousta výrobků, které dnes najdeme v regálech supermarketů, klame názvem i barvou. Obchodníci se nás snaží nalákat na líbivé marketingové názvy a vytáhnout z nás co nejvíc peněz, slova jako fit nebo protein najdeme už i na čokoládě a vyznat se v tom, co pro nás je a není dobré, může být někdy vážně oříšek. Jak číst etikety a na co byste se měli při čtení obalů zaměřit?

Složení produktu a pořadí surovin

První, na co byste měli koukat, je vlastní složení produktu, který se chystáte sníst. Tady platí pravidlo, že složky jsou uváděné za sebou podle množství v dané potravině – tedy to, čeho je tam nejvíc, je na prvním místě. Pokud si například kupujete mandlové mléko a mandle se schovávají až na konci dlouhého výčtu položek, něco je špatně. To samé platí i o uzeninách, konzervách nebo pečivu, které řetězce často nazývají zaklínadly jako vícezrnný nebo cereální, ale ve skutečnosti je to jen obarvená pšeničná mouka. Zkrátka a dobře, nenechte se napálit lákavými marketingovými názvy a pamatujte, že pokud je výčet položek obsažených ve výrobku podezřele dlouhý, měli byste se mít na pozoru. Zvlášť, pokud obsahuje velké množství názvů s písmemen E na začátku. 

Informace o nutriční hodnotě

Energetické složení výrobku vám říká, kolik energie a v jaké formě produkt obsahuje. Je to základní ukazatel toho, kolik kalorií v podobě sacharidů, bílkovin, tuků a dalších živin přijmete, když danou potravinu sníte. Tady si dejte pozor hlavně na množství jednoduchých cukrů (najdete je pod sacharidy jako z toho cukry) a obsah nasycených mastných kyselin, řazených pod tuky. Taky je třeba myslet na to, že energetická hodnota je většinou uváděná na 100 gramů nebo mililitrů, takže když plánujete spořádat tyčinku, která váží dvojnásobek, a chcete mít přehled o vašem energetickém příjmu, musíte vše vynásobit dvěma.

Certifikace

Etikety potravin se pyšní nejrůznějšími značkami a slogany a pro běžného smrtelníka je tak mnohdy těžké rozlišit, jestli se jedná o záruku kvality, nebo jen další marketingový trik. Jak se v tom vyznat?

  • Každý výrobek, který chce nést označení BIO, musí splňovat složité podmínky, které obsahují mimo jiné zákaz použití většiny chemických pesticidů a aditiv při výrobě a chov zvířat v dobrých podmínkách. Není ale žádným tajemstvím, že mnoho značek spoléhá na neznalost zákazníků a své produkty propaguje nejrůznějšími slogany se slovy jako eko, bio, farmářský, přírodní a podobně, které žádným certifikátem ani kontrolou podložené nejsou. To, že je výrobek v zeleném obalu proto ještě neznamená, že je složený z kvalitních surovin. Vždycky záleží na tom, jestli nese adekvátní certifikát potvrzující biokvalitu, který může být buď národní nebo evropský.
  • Klasa je národní značka kvalitních potravin, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství. Výrobek s touto značkou musí splňovat přísné podmínky a označení Klasa získá na dobu tří let, poté se musí o její udělení znovu ucházet. Kvalita výrobku se navíc kontroluje i průběžně a pokud nesplňuje dané podmínky, může mu být odebrána.
  • Vím, co jím je označení, které se vztahuje na nutriční složení potravin. S touto značkou budete mít jistotu, že jíte výrobek, který neobsahuje zbytečné přidané látky. Při certifikaci se organizace zaměřuje na látky, které prokazatelně zvyšují riziko civilizačních onemocnění, tedy mimo jiné na trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a cukr.
  • Certifikace Fair Trade se věnuje kromě výroby a složení potravin také pracovním podmínkám farmářů a pracovníků v potravinářském průmyslu. Bojuje za kvalitu, rovnoprávné pracovní podmínky a šetrné a udržitelné hospodaření.

Na druhou stranu bych vás chtěla upozornit i na to, že označení protein, fit, fitness a další výmysly žádné regule nemají a jedná se tak o naprosto běžný marketingový fígl, jak z nás vytáhnout co nejvíc peněz. O důvod víc, proč číst složení.

Trvanlivost

Položka, na kterou na etiketách potravin koukáme asi nejčastěji, je to, za jak dlouho se nám jídlo zkazí. Tady se většinou setkáme se dvěmi označeními:

  • Spotřebujte do se používá u potravin podléhajících rychlé zkáze (maso, vejce, mléčné výrobky) a po uvedeném datu už by se neměly konzumovat, protože by nám to nemuselo udělat dobře.
  • Oproti tomu minimální trvanlivost najdeme většinou na potravinách, které lze uchovávat déle (obiloviny, koření, konzervy), a jíst výrobky po datu minimální trvanlivosti není nebezpečné. Jídlo možná začne ztrácet svou chuť nebo strukturu, ale rozhodně ho nemusíte hned následující den vyhodit.

Původ potravin

Poslední, na co byste měli při procházce supermarketem koukat, je země původu potravin, které kupujete. Ty by v ideálním případě měly pocházet z lokálních zdrojů a s orientací vám může pomoct označení Regionální potravina, Zaručená tradiční specialita a výrobky s chráněným zeměpisným označením, které v sobě slučuje Chráněné označení původu (CHPO) a Chráněné zeměpisné označení (CHZO). Tyto “programy” usilují o podporu menších a středních zemědělců a díky nim víte, že v rukou držíte potravinu s jasným původem od místního farmáře či výrobce. Aby produkt dostal označení Regionální potravina, CHZO nebo CHPO, musí celý jeho proces výroby probíhat v daném kraji. U označení Zaručená tradiční specialita je důležité, aby výroba probíhala tradičním způsobem a produkt si ponechal tradiční složení.

Nejsnazší cestou, jak nakupovat lokálně a podpořit tak místní produkci, je za mě návštěva farmářských trhů. Jen v Praze jich najdete přes dvacet a věřím, že i v dalších koutech Česka nejsou pozadu. Mezi moje srdcovky patří už několik let Trhy na Jiřáku a sobotní Náplavka a pokud máte tipy na trhy ve vašem městě, budu moc ráda, když mi je napíšete do komentářů.

A pokud vás téma zaujalo a chcete se dozvědět víc, jak číst složení potravin krásně vysvětluje i tento článek nebo tahle přehledná příručka. O problematice marketingových názvů u pečiva si pak můžete počíst tady.

Koukáte při nakupování na složení potravin? 

Veronika ♥

4 Komentáře

  1. Kristýna
    24.2.2020 / 14:52

    Pěkný článek, Veru, to o certifikaci Klasa jsem třeba vůbec nevěděla. Já si ale myslím, že v supermarketech potraviny valné kvality moc nenajdeme a že většina potravin s etiketou jsou zpracované, tím pádem ne úplně zdravé (ne všechny samozřejmě). Když kupuju třeba čočku, na etiketu se dívat opravdu nemusím 🙂 Já nakupuji v bezobalovém obchodě a jsem za to moc ráda. Vím, že ho vedou stejně smýšlející lidé, kteří se automaticky snaží zajistit co nejkvalitnější zboží, takže koukám vlastně jen na zemi původu. Ale každý by měl samozřejmě vědět, jak etikety číst.

    • 24.2.2020 / 16:36

      Kristý, nakupovat v malých bezobalových obchodech je určitě lepší řešení (zejména pokud jde o ekologii), ale i v supermarketu najdeš spoustu kvalitních a nezpracovaných potravin:) Jen je potřeba se v tom vyznat, což může být občas fakt výzva…

  2. Anonym
    25.2.2020 / 8:17

    Shodou okolností včera vyšel rozhovor na DVTV s autorem aplikace FoodGroot, která by měla vyjít v nejbližších dnech. Po naskenování čárového kódu výrobku vám v aplikaci vyjede celé jeho složení a grafickými prvky je označené, zdali jde o kvalitní výrobek či nikoliv. Sama jsem na tuto aplikaci zvědavá a určitě ji vyzkouším. 🙂

    • 25.2.2020 / 21:37

      O FoodGroot jsem četla pár měsíců zpátky, ale to to bylo ještě v plenkách. Jsem na aplikaci fakt zvědavá a rozhovor si jdu hned pustit:)

Napsat komentář:


Copak hledáte?