Site icon VERONIKA

Pohádka, ze které mrazí

Proč se těch 146 milionů Rusů, kterým se den po dni hroutí kariéry a život, už sakra nevzbouří? Proč se nepostaví Putinovi a nesnaží se ukončit válku, o kterou nikdo nestojí?

I když se politickým tématům spíš vyhýbám, po zhlédnutí pohádky Kterak se Váňa s Koljou rozkmotřili, toho nejodpudivějšího kresleného filmu, jaký jsem kdy vidělacítím potřebu udělat výjimku. Ukázat vám, jak funguje ruská propaganda, pomoct vám pochopit, proč má Putin (na rozdíl od svých ruských influencerských kolegů) pořád tak silnou základnu fanoušků, a hlavně – připomenout, že součástí informační války jsme i my. Všichni.

Ruská bublina

Pamatujete si, jak jsem vám psala o bublinách, které formují naše vnímání? Tak Rusové v jedné obří už dlouhé roky žijí. Izolace, cenzura, potlačování jiného než proruského narativu – to všechno má za důsledek, že velká část obyvatel Ruska si tvoří názory a postoje jen na základě informací, které k nim Kreml pustí. A co si budem, s těmi, co čteme ráno na Novinkách, toho moc společného nemají…

Ruku v ruce s tím jde pověstná ruská propagandakterá Rusům – obrazně řečeno – už dlouhé roky tvrdí, že tráva není zelená, ale rudá. Rudé jsou i koruny stromů, lístky květin, absinth. A když to všechno celý život vidíte rudě, těžko uvěříte něčemu jinému jen proto, že si přečtete recenzi na Google.

Laicky řečeno – a zdůrazňuji, že i laikem vyřčeno, velká část obyvatel Ruska (pominu-li ty, kteří ve strachu mlčí) žije v jiné realitě s jinými přesvědčeními a pravdou než zbytek civilizovaného světa. A stejně jako my nechápou, proč se ty hrůzy mezi jejich zemí a Ukrajinou, respektive Západem, dějí.

Ruská propaganda v praxi

Jestli vám to pořád přijde těžko uvěřitelné, přikládám pár příkladů toho, jak ruská propaganda funguje v praxi. A předem varuji, že z některých ukázek chvílemi až mrazí;

Klip vytvořený pro ruskou státní televizi, který vysvětluje, proč Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu:

Putinův návod, jak mluvit se středoškoláky, který moskevský režim rozeslal středním školám jako vodítko, jak provést povinnou „hodinu míru“:

Informace k hodině společenských věd „Události na Ukrajině“

Učitel: Vy i já jsme svědky historických událostí novodobé historie. V roce 2014 došlo na Ukrajině k neústavnímu a krvavému státnímu převratu, při němž zahynulo mnoho nevinných lidí, k moci se dostala proamerická vláda a byla fakticky zavedena vnější správa tohoto suverénního státu.

Část obyvatel této země se s převratem nesmířila. Platilo to pro lidi, kteří tehdy žili na Krymu, a platí to i pro ty, kteří žili a stále žijí na Donbasu. Lidé prohlašovali, že chtějí mluvit svým rodným ruským jazykem, být nositeli historické paměti Ruska, žít v kulturním prostoru, který se v tomto regionu po staletí utvářel, a žít a pracovat v míru. Z vůle obyvatelstva vznikly dvě nezávislé republiky — Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika.

Od tohoto okamžiku začala konfrontace mezi kyjevskými úřady a lidmi žijícími na tomto území. Rusko od počátku dělalo vše pro to, aby všechny rozpory vyřešilo mírovou cestou. Kyjevské úřady nicméně na těchto územích dvakrát provedly vojenské trestné operace a v současné době jsme svědky třetího zhoršení situace.

Již osm let žijí obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti v obtížných ekonomických a politických podmínkách. Neustále probíhá ostřelování a blokáda. Lidé žijící v oblastech v blízkosti takzvané frontové linie byli nuceni přestěhovat se do sklepů a žít tam se svými dětmi.

Rusko se snažilo a stále snaží všechny složité a tragické události vyřešit mírovou cestou, ale bohužel ani kyjevské úřady, ani západní společenství neplní dříve uzavřené dohody, a navíc posilují vojenskou sílu Ukrajiny pomocí zbraní a specialistů a informačními kampaněmi podněcujícími protiruskou politiku. K velké lítosti ruské vlády, ministerstva zahraničních věcí a vyjednávacích struktur jsou všechny vyjednávací metody řešení konfliktu na mrtvém bodě.

Rusko nerado vede války, vyvolává konflikty a podléhá provokacím. To vůbec není styl ruského vedení, ale Rusko je vždy připraveno hájit své zájmy a chránit svůj lid.

Podívejme se na ukázku z projevu ruského prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina…

(Jestli máte žaludek na zbytek textu, najdete ho na: denikreferendum.cz)

A do třetice Seznam Zprávy a jejich náhled toho, na jaké zprávy narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje:

Tráva může být i modrá

Máte z toho husí kůži? Tak prosím nezapomínejte na to, že informační válka, o které pořád slýcháme, není buzzword, ale reálná hrozba, které jsme součástí i my. Všichni. Nebuďme užitečnými idioty, ověřujme si informace a nenechme sebou manipulovat. Zpochybňujme vlastní úsudky, a i když se nám to možná zdá nepravděpodobné, vždycky pracujme s myšlenkou, že to, co se nám zdá jako holý fakt, může být ve skutečnosti úplně jinak…

Exit mobile version
Přejít k navigační liště