Site icon VERONIKA

Paříž || Velký průvodce!

Kde v Paříži najít nejlepší kavárny, trendy bistra, utajené butiky a muzea? Co si zkrátka nemůžete nechat ujít? Sepsala jsem vám seznam mých nejoblíbenějších míst, která se šikovně schovávají před zraky turistů, ale mám pro vás i několik profláklejších tipů, které vás učarují. Tak popadněte mapu, tužku a jdeme na to!
 

 

Nejoblíbenější kavárny

S kávou to v Paříži není zrovna růžové, ale i tak se tu už najde pár podniků, kde si vychutnáte kvalitní speciality coffee. Mezi mé nejoblíbenější patří rozhodně kouzelná La Caféothèque, kterou najdete hned v centru. Pro turisty je ideální i roztomilý Télescope, Café Verlet nebo Café Kitsuné v nádherných Královských zahradách. To ostatně najdete i na více místech v Paříži.
Mým dalším favoritem je Fragments Paris v Marais. Celá tahle čtvrť je plná trendy butiků, kaváren i bister, takže pokud zabloudíte, můžete se zastavit například v Boot Café, Café Loustic, Umami Matcha Café, Café CraftHollybelly, kde dostanete i vynikající brunch, nebo v Ten Belles.
O kousek vedle v oblasti mezi Centre Pompidou a Montmartre se nachází například stylový Lockwood, který se ve večerních hodinách mění v bar, dále třeba L’Arbre à Café či protější Frenchie To Go. Ke kávě se skvěle najíte v Café Pinson a na odpolední espresso (či expresso, jak říkají Francouzi) zaskočte do Matamata Coffee Bar.
Na druhém břehu najdete pobočky jedné z nejlepších francouzských pražíren Coutume Café či nenápadné Hexagone Café. A pokud vám bude z všudypřítomné francouzštiny třeštit hlava, navštivte Thank you, my deer, které si v Paříži otevřely dvě šikovné Slovenky.

Kam na jídlo?

Jíst zdravě je v Paříži celkem oříšek. Veganská, bezlepková či raw strava je tu jedna velká neznámá, ale neztrácejte naději, pár míst, kde vaří z kvalitních bio surovin se přeci jen najde.
Vůbec nejradši mám Marché des Enfants Rouges, historický trh, který je zároveň streed food market plný všemožných restaurací. Najdete tu chutě Asie, Indie, Francie i Mexika a jídlo si můžete vzít buď s sebou, nebo si ho vychutnat u některého ze stolků přímo v hale.
Jak již jsem psala, Marais je pařížský foodie ráj, proto neuděláte chybu, když zajdete do nedalekého Season, roztomilého bistra Paprika, WILD & The MOON nebo přátelského Claudette. Daleko není ani jedinečné Sol Semilla, nádherné Institut de Bonté a populární Bob’s Kitchen.
Po prohlídce Montmartre si zaskočte do útulné Soul Kitchen, pak se zastavte v BOL Porridge Bar a na luxusní večeři zajděte do vyhlášeného Frenchie. Blíže centru se pak nachází velmi milé bistro Le Bio d’Adam et Eve, skvělé Claus Paris nebo rodinné Fée Nature.
Pokud hledáte ideální místo na brunch určitě si poznamenejte Eggs&Co. nebo nádherné Ob-La-Di.

A za pozornost stojí jistě i čínská čtvrť, kde sice vyhlášenou french cuisine neochutnáte, ale zato vaše se vaše chuťové buňky roztančí v rytmu těch nejlepších asijských tónů.

Stylové bary

Co se týče barů, žádný znalec nejsem, ale doporučím vám alespoň utajený Le Comptoir Général, který vás dostane nádherným prostředím a atmosférou.
Jsem si však jistá, že když si trochu zagooglíte, najdete spoustu jedinečných míst, kde si vychutnáte sklenku skvělého francouzského vína, nebo něčeho tvrdšího.

Kam na nákupy?

I tady se budu opakovat a zmíním mou milovanou čtvrť Marais. Úzké uličky jsou plné kouzelných butiků s oblečením nebo stylovými doplňky.
Rozhodně nesmíte vynechat jedinečné Merci, kde se kromě nákupů i skvěle najíte. Trošku dražší kousky najdete v butiku The Broken Arm a ani tady nezůstanete o hladu. Pro fanoušky vintage obchůdků musím zmínit Kilo Shop, který najdete v Paříži na více místech a objevit zde můžete hotové poklady.
 

A nejlepší muzea?

Pokud se vám náhodou stane, že už nebudete mít v Paříži co dělat, vždycky můžete zabrouzdat do některého z mnoha muzeí, kterými je město doslova protkané. 
Asi byste si ťukali na hlavu, kdybych nezmínila slavný Louvre, Musée d’Orsay nebo Centre Pompidou. Milovníci výtvarného umění se najdou i v Musée de l’Orangerie nebo v Musée Picasso.
Jestli jste fanoušky módy a nadšeně hltáte všechny haute couture přehlídky, určitě vám doporučím jedinečné muzeum módy Galliera, které najdete hnad naproti Palais de Tokyo, kde také po celý rok probíhají všemožné výstavy.
Na další dechberoucí módní výstavu jsem zavítala do Musée des Arts Decoratifs, kde zároveň až do poloviny září probíhá nápaditá expozice mapující panenku Barbie. 
Abyste načerpali trochu té pařížské romantiky, vydejte se do kouzelného Musée de Montmartre a cestou zpět se pak zastavte v Musée de la Vie Romantique a vychutnejte si šálek čaje v překrásné zahradě.
Pro nasání mladé pařížské atmosféry se vypravte do Institut Suédois, kde si můžete zdarma prohlédnout originální expozice a znalecky diskutovat v místní stylové kavárně.
Na závěr ještě slečnám doporučuji muzeum parfémů a muzeum lovu, kde můžete zanechat své drahé polovičky. A kdyby vám výše vypsané bylo málo, udělejte si výlet do domu Victora Huga nebo působiště slavného Balzaca.
Co se týče vstupů, většina muzeí je v Paříži pro studenty zdarma, nebo alespoň za snížené vstupné, takže se rozhodně nebojte zeptat. Využít můžete i Paris Museum Pass, který vám ušetří jak čas, tak i nějaké to euro.

Nejkrásnější výhledy

Spousta turistů sice vystává v dlouhých frontách na Eiffelovku, ale v Paříži najdete mnoho míst, kde je výhled stejně jedinečný. Za pár euro můžete vyjet na střechu věže Montparnasse, vystoupat do kupole monumentální baziliky Sacré Coeur na Montmartru nebo na ikonický Arc de Triomphe.

To nejlepší z Paříže

Pokud jste v Paříži poprvé, určitě si ulovte stoleček v ikonickém Café de Flore, pozorujte život na rušném bulváru a s trochou štěstí si vedle vás bude vychutnávat šálek kávy Karl Lagerfeld, nebo některý další francouzský umělec.
Za návštěvu stojí i slavné Ladurée, kde si v nádherném prostředí budete libovat nad slaďoučkými makronkami ve všech možných i nemožných příchutích. A kousek toho sladkého ráje si můžete přivézt i domů, když si necháte zabalit pár cukrových pusinek do jedné z roztomilých pastelových krabiček.
Po návštěvě Notre Dame si pak odpočiňte v jedinečném Shakespeare and Company (o kterém jsem psala již zde) a užijte si tu kouzelnou atmosféru s šálkem kávy nebo ovocného smoothie v ruce.
A mým posledním tipem je dokonalý obchůdek Épicerie Générale, kde si nakoupíte výtečné sezónní potraviny, domácí paštiky, perfektní vína, nebo si můžete jen tak posedět u stolečku a v domácké atmosféře si vychutnat lehký oběd či silné espresso.

Užitečné weby

Pokud chcete poznat utajenou stránku Paříže, vyplatí se nespoléhat jen na knižní průvodce, ale pročíst si pár lokálních blogů, prohlédnout Instagram a trochu se před cestou připravit.
Co se týče kávy, mám moc ráda mapu kaváren, kam si zaznamenávám všechna oblíbená místa a podniky. Online pomocníkem vám může být i web Good Coffee in Paris a spoustu užitečných informací najdete také na blogu TimeOut Paris.
Teď už zbývá jen zavřít počítač a užít si v Paříži každičký okamžik!
V případě, že by vám slova byla málo, můžete mě sledovat i na Instagramu (@veronikatazlerova), kde najdete fotky z většiny výše vypsaných míst a nezapomeňte kouknout i na článek Jak na levné cestování?, ať vám už nic nebrání ve splnění vašich snů!
 
Veronika
Exit mobile version
Přejít k navigační liště