Site icon VERONIKA

Jak být úspěšný (nejen na Instagramu)?

Sníte o tom, že budete mít vlastní domek se zahrádkou, tisíce followers na Instagramu nebo mluvit plynně francouzsky? Že bude moct pracovat z domova, v houpací síti na balijských plážích nebo že z vás budou úspěšní podnikatelé?

Ač to možná některé z vás překvapí, jediný způsob, jak svých cílů dosáhnout, je vytrvat. To alespoň tvrdí uznávaná americká psycholožka Angela Duckworth, která prokázala, že o tom, jestli se nám něco povede, nerozhoduje náš talent, ale vášeň a vytrvalost. A kromě toho přišla ještě na jednu věc: zatímco talent je vrozený a neměnný, naši houževnatost je možné rozvíjet a zvyšovat.

Kdybych to tedy měla říct jinak, pokud si doopravdy něco přejeme a jdeme si za tím, překonáváme překážky a nenecháme se odradit neúspěchy, tak to podle Duckworth dokážeme. I když nám na začátku třeba vůbec nikdo nevěřil.

A já jsem toho živým důkazem…

Před čtyřmi lety jsem si řekla, že založím blog. Nechtěla jsem psát jen pro své přátele a rodinu (blog pravidelně čte a pravděpodobně i zná snad jen máma). Chtěla jsem psát texty, které budou inspirovat, které vás rozptýlí, když zrovna nemáte svůj den, a díky kterým budou vaše dny o kapánek hezčí. Ale vzhledem k tomu, jak obrovské množství blogů tehdy už existovalo, mi bylo jasné, že je přede mnou dlouhá cesta. Věděla jsem, že budu čekat. Dlouho. Že budu psát články, které nikdo nebude číst. Že budu trávit hodiny a hodiny prací, která mi nevydělá ani korunu. Že mě čeká nespočet trapných chvilek, kdy budu vysvětlovat, že jsem sice blogerka, ale čtenáře mých řádků bych spočítala na prstech jedné ruky. Že má tvorba vůbec nikoho nezajímá.

Neměla jsem (a do teď nemám) žádné slavné kamarády, na které bych se nalepila a kteří by mě nasdíleli na svých hojně sledovaných profilech. Neměla jsem ani tisíce na to, abych si mohla zaplatit facebookovou reklamu. Měla jsem jen jeden počítač, foťák, iPhone, hlavu plnou nápadů a sen. Sen, že se jednou budu blogováním živit. Sen, který se mi doufám jednoho dne splní.

Od té doby, co jsem se rozhodla dát blogování všechno, jsem na sobě nikdy nepřestala pracovat. Snažím se zlepšovat všude, kde to jen jde. Nikdy nejsem spokojená se svými fotkami ani s texty, které jsou třeba jen půl roku staré. Denně sleduji všemožné tutorialy na YouTube a čtu články na tematických blozích. Odmítám páteční party a kafíčka, protože “musím“ psát články nebo editovat fotky. A věřím, že si za to jednoho dne poděkuji.

Nicméně, abych se vrátila k tématu houževnatosti, vypsala jsem pro vás čtyři body, díky kterým podle Duckworth svých cílů dosáhnete:

A kdybyste se o tématu psychologie úspěchu chtěli dozvědět víc, přečtěte si knížku Houževnatost, síla vytrvalosti a vášně od již zmiňované Angely Duckworth.

Jaké kroky děláte k dosažení svých cílů vy? Co vás motivuje a inspiruje?

Veronika ♥

 

Exit mobile version
Přejít k navigační liště