Site icon VERONIKA

12 tipů na vánoční dárky, které mají smysl

Hledáte inspiraci na dárky k Vánocům? A co to letos pojmout trochu jinak?

Jestli jste to ještě nepostřehli ze všech marketingových kampaní, Vánoce jsou za dveřmi. Reklamní letáky inzerují ultra výhodné sady hrnců a pánviček (po kterých bezpochyby touží každá z nás), e-shopy uměle navyšují ceny a fronty před Pandorou jsou letos kvůli vládním nařízením ještě delší než obvykle. Zkrátka a dobře, svátky hojnosti jsou po roce opět tady a kolotoč nákupního šílenství se točí na plné obrátky.

Pokud ještě pořád nemáte nakoupeno a patříte k těm, které při představě shánění dárků polévá horko a ve výsledku utratí tisíce za věci, které si obdarovaný nepřál ani v tom nejdivnějším snu, zadržte. Nevyžádané dárky nejsou nic jiného než plýtvání. Času, energie i peněz. Někdo něco koupí, daruje a ten druhý zas věnuje čas a energii tomu, aby se dárku zbavil. Ideálně potichu a nenápadně, aby nebyl dárce zklamaný.

Jsme dospělí lidé a věřím, že když si něco skutečně přejeme, řekneme to. A pokud máte ve svém okolí někoho, kdo každou debatu o dárcích k Vánocům končí slovy nic nechci a nepotřebuju, nenakupujte hlouposti a peníze investujte radši do dárků, které mají smysl.

Níže najdete inspiraci na 12 projektů, které s vašimi penězi podle mého názoru naloží lépe než retailoví giganti, a udělá mi velkou radost, když si vyberete ten, který je vašemu srdci nejbližší, a investujete letos do dárku, který má smysl;

Nocleženka

Zakoupením Nocleženky v hodnotě 100 Kč podpoříte konkrétního člověka bez domova, který bude díky vám moct strávit noc v teple v noclehárně Armády spásy. Nejde ale pouze o přespání, člověk bez domova má v rámci noclehu zajištěnu i polévku s pečivem, teplý nápoj a má možnost se osprchovat a provést osobní hygienu.

Ježíškova vnoučata

Ježíškova vnoučata jsou projekt Českého rozhlasu, který propojuje lidi v domovech a dalších státních i nestátních zařízeních pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar.

Krabice od bot

Děti v azylových domech moc dárků nedostávají. Představte si, jakou radost jim udělá krabice od bot plná dárků – mohou v ní být školní nebo výtvarné potřeby, hračky, oblečení nebo knížky, které vám leží doma.

cook2help

Darujte svým blízkým voucher na francouzskou snídani, online program od Cukrfree, brunch v Esce nebo kuchařky českých foodblogerů a udělejte tak dobrý skutek. Veškeré peníze z C2H putují přímo na účet Lékařů bez hranic, kteří za ně nakoupí zdravotnický materiál a pomůžou financovat provoz zdravotnických zařízení a center, která ošetřují tisíce dospělých i dětí zraněných bombami, minami nebo střelnými zbraněmi.

Dárky pro život

Nákupem Dárku pro život zakoupíte pro sebe nebo pro někoho ze svých blízkých darovací certifikát, který osvědčí druh a hodnotu daru, který UNICEF věnuje na pomoc dětem. Konkrétní Dárek pro život, tedy předmět, který z nabídky vybrete – tužky, stan, škola v krabici, vakcíny, apod. – bude dodán přímo do země, kde je takové pomoci nejvíce zapotřebí.

Ponožky od babičky

Princip, na kterém projekt funguje, je jednoduchý. V Elpidě sbírají a recyklují starou nepotřebnou přízi. Tu pak posílají babičkám, které pletou Ponožky od babičky. Za ty dostanou honorář, takže kromě dobrého pocitu, že využijí své pletařské dovednosti a udělají někomu radost, si také přivydělají. Celkem takto plete přes 200 babiček po celé republice a každý týden přibývají další.

Etapa & We Care

Pomáhat potřebným se rozhodla i moje milovaná Etapa, kde můžete zakoupit vouchery na pomoc sirotčinci Fonelisco v Tanzánii.

Skutečný dárek

Se Skutečným dárkem z charitativního e-shopu společnosti Člověk v tísni uděláte radost hned dvakrát. Zakoupením některého z více než dvou desítek darovacích certifikátů či unikátních uměleckých Skutečných dárků potěšíte člověka, kterému jej věnujete pod stromeček, ale i toho, komu díky vaší štědrosti Člověk v tísni pomůže.

Lush Charity Pot

Všechny tržby z prodeje všestranného krému Charity Pot věnuje Lush na podporu pečlivě vybraných projektů, sdružení a organizací působících v oblasti ochrany práv zvířat, lidí a přírody.

Milý Ježíšku…

Projekt, který má za úkol nejen pomáhat potřebným, ale také ukázat nové a moderní cesty dárcovství. Ukázat, jakým způsobem lze naložit s mocí, kterou nám dávají sociální sítě a webové aplikace. Na stránkách si v seznamu přání vyberete takové, které je vám sympatické, a které můžete splnit. Toto přání si zarezervujete ke splnění a dále je to jen ve vašich rukou.

Poukaz na psychoterapii

Není moc dárků, které by vašim blízkým mohly změnit život k lepšímu tak jako poukaz na psychoterapii. Pomozte jim udělat první krok a ujistěte je, že chodit na psychoterapii není ostuda ani selhání. Vím, o čem mluvím.

Darujme.cz

A pokud byste těch tipů ještě pořád neměli dost, mrkněte se na Darujme.cz, což je platforma pro online dárcovství v České republice, kde najdete spoustu dalších neziskových organizací a projektů, kterým můžete pomoci.

Exit mobile version
Přejít k navigační liště