Site icon VERONIKA

Zápisky ze Splitu || Průvodce & Tipy

Kdybych měla říct jedinou věc, které na naší cestě lituji, bylo by to rozhodnutí jet nejdřív do Dubrovníku a pak do Splitu. Jakkoliv je totiž druhé největší město Chorvatska nádherné, oproti Dubrovníku lehce pokulhává. Jestli teda právě plánujete cestu, doporučuji zvolit opačné pořadí.

Abych ale Splitu úplně nekřivdila, chvíle strávené blouděním v historických uličkách, procházkami po promenádě, vysedáváním v kavárnách a smlouváním s místními trhovci jsem si vychutnala do posledního doušku. A v následujících chvílích se vám kromě praktických tipů, které najdete na konci článku, pokusím předat alespoň trochu té krásy, kterou Split má.

Ubytování jsme řešili klasicky přes Airbnb, kde jsme si pronajali tenhle krásný apartmán. Nachází se kousek od historického centra a hned za rohem se skrývá moje nejoblíbenější splitská kavárna Kava2, takže pokud hledáte střechu nad hlavou, doporučuju všema deseti!

Vyšplhat se na kopec Marjan bylo v letních vedrech doslova o život, ale ten výhled stojí za to!

Atmosféru místních trhů plných čerstvýho ovoce a ryb miluju, a tak jsem si nemohla nechat ujít historickou tržnici Ribarnica (nic pro vegany) a Pazar, kde každý den nakoupíte ráno utržené fíky, zeleninu a spoustu dalších dobrot.

Na doporučení jedné slečny, co mi psala na Instagramu, jsme si za necelých 40 kun zajeli Uberem na nedalekou pláž Kasjuni a já doporučení vřele předávám dál.

Abychom město poznali trochu víc, zašli jsme první večer na Free Walking Tour, v rámci které jsme prochodili Diokleciánův palác křížem krážem. 

Moje nejoblíbenější kavárna se Splitu – Kava2. Pokud jde o výběrovku, navštívila jsem ještě D16 coffee a 4coffee soul food, ale tohle místo jednoznačně vyhrává!

A naše vůbec největší srdcovka, bar Roof 68, ze kterého je ten nejkrásnější výhled na sluncem zalitou promenádu. Radši ani nepočítám, kolikrát jsme tam za ty tři dny byli.

Jestli si na dovolené chcete udělat radost a trochu si vyhodit z kopýtka, moc doporučuju restauraci Bokeria kitchen & wine. Grilovaná chobotnice i filet mignon byly naprosto parádní.

Chystáte se do Splitu?

Jestli vám Split taky učaroval a plánujete cestu, mám pro vás na závěr tradičně pár praktických tipů. Ubytování vám doporučuji hledat přes Airbnb, protože i v centru města najdete krásné apartmány za ceny, které vás nepřivedou na mizinu. Z Dubrovníku do Splitu jsme přepluli lodí (lístky radši kupte s předstihem) a zpátky jsme letěli přímým letem do Prahy.

Pokud jde o pláže, moc se nám líbila Bačvice, která se nachází pár minut chůze od centra, nebo zmiňovaná pláž Ksajuni. Tipy na restaurace, trhy a kavárny jsem vám uložila do tohoto seznamu a kdybyste hledali další inspiraci na to, co vidět a zažít, mrkněte ještě na tento článek.

Veronika ♥

Exit mobile version
Přejít k navigační liště